De Hungergames en Gladiator zijn niet voor mij weggelegd. HSP op de werkvloer.

Werkvloer

 

 

Het  tweede verhaal van het drieluik over hoog sensitieve personen, gaat over de werkvloer. Voor een jongere in de Hungergames  of de gladiator in het Forum Romanum, lijkt het strijdtoneel soms een werkplek waar het voor een persoon stimulerend en jachtig is; tijdsdruk, vijanden, bondgenoten, alles komt samen. En dynamiek alom.  Onze kantoren, moderne flexplekken en openbare  ruimten bieden dit strijdtoneel graag aan.

 

Mobieltjes gaan af, je emails ploppen binnen, iemand vraagt je: ‘mag ik naast of tegenover je zitten?’, je leidinggevende vraagt: ‘zou je dit en dit voor mij kunnen doen en graag om drie uur af, o ja… nog een kop koffie?’, stagiaire helpen, noem maar op. Tijdsdruk en verantwoordelijkheidsgevoel zijn de saboterende krachten op een HSP’er. Want in de Hungergames moet je winnen, anders ben je ‘out or dead’ en als gladiator moet je het andere monster verslaan; dat creëert spanning! Winnen en niet toegeven! Hoe lang hou je dat vol? En hoe waardevol is dit nu?

Gelukkig zien steeds meer bedrijven in dat het nodig is dat er bepaalde stilteruimtes zijn, mogelijkheden om even geconcentreerd te werken maar ook ruimtes waar even gerookt mag worden en waar de werk/privé balans ook belangrijk is. En ieder persoon heeft rust nodig om bepaalde werkzaamheden effectief en goed doordacht uit te voeren. Voor een hoogsensitieve persoon zou het prettig zijn om de eigen dosis activiteiten in te delen en te plannen. Maar de tegenpartij in de Hungergames en/of de monsters op het Forum Romanum kun je niet gemakkelijk veranderen en tegen hen zeg je niet eventjes: ‘hoo effe, ik zit in mijn concentratiemomentje, je bent ‘out or dead’.’. Maar gelukkig zitten we niet in de virtuele wereld of 100 a 300 jaar voor Christus in Rome; we hebben een split second en een beetje tijd om te vragen en/of te communiceren.

Ik zat in de stilte coupe van de trein en had dat niet door, en ja hoor… ik kletste op mijn mobile, of beter gezegd, ik lachte te hard en iemand sprak me daar op aan en wees me op het getekende poppetje met de vinger voor de mond. Hij maakte gebruik van de spilt second, een goed communicatie moment. En oei, inderdaad, hij heeft gelijk en tegelijk dacht ik ‘doe eens relax man’, met al mijn vervelende gedachten van dien. Ik hield met tegenzin op met mijn gesprek en ik keek naar de man en  zag hoe hij totaal relaxed en vrede vol zat en ik werd er zelf rustig van. Analoog aan de werkvloer zou een HSP zich niet alleen prettiger voelen maar OOK jij als collega.

Waar zit het ‘m dan in? Het verwerken van het grote aantal prikkels, een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel en veel tijdsdruk. Doel is dat we samen op de werkvloer vriendelijk en dynamisch gedurende de dag samenwerken, zonder dat één enkel persoon gedurende dat werk zich door ongemakken laat imponeren en gaat disfunctioneren. Zoals ik in het vorige blog aangaf,  dit artikel is ook voor de 9 van de 10 personen in de samenleving die GEEN HSP zijn en zeker als je in één van de 10 personen iemand herkent die jou dierbaar is en jou vertrouwt. Je hoeft geen etiket te plakken of adviezen te geven. Alleen empathie is al een mooie start. Hierbij geef ik enkele tips in het kader van de EHBHOW.

EHBHOW,  Eerste Hulp Bij Hoogsensitiviteit Op de Werkvloer

  • Besef: We zitten niet in de Hungergames en ook niet in de spelen in Rome
  • Dus communiceren en vragen zou een optie zijn of  anders proberen elders op de werkvloer te gaan werken
  • Buig je spanningsmiddelen om: telefoon, mobiel scherm, temperatuur, geluid, de gladiator die is blijven hangen. Ombuigen van je reactie en ‘be friends’ met je collega’s.
  • Waar staan de hoge prikkelmomenten in je agenda; bouw daaromheen geen extra afspraken en zorg voor een moment om weer terug te komen in je kracht
  • Kan dat niet, wees alert voor de consequentie en bouw creatief een moment van ontspanning

Na het proberen van EHBHOW en voel je je nog steeds niet senang op de werkvloer?  Dan zijn er nog andere wegen die naar Rome leiden (en niet het Forum Romanum). Bespreek het met je leidinggevende, een coach, buddy. Wat allerbelangrijkste is om te beseffen, is dat er geen verliezer of winnaar is. Er is echter wel een persoon die heeft probeert om van de split second, gebruik te maken om te communiceren en een verandering teweeg te brengen.

Volgende blog gaat over ‘HSP’ als trademark. Ik nodig je van harte uit deze te lezen en je horizon te verbreden.

En heb je vragen over dit thema of een tip? Mail me op dornasol@planet.nl

Lightens up your Horizon,

Benedicta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *