Hoe vorm je een band met je team?

Overpeinzingen na een concert van UB40

Een tijdje geleden was ik bij een concert van UB40 in Den Haag. Het optreden zette me aan het denken over samenwerken. UB40 is een band die swingt en na twintig jaar nog grote groepen mensen in beweging brengt. Wat leert UB40 ons? En wat maakt andere teams echt een team, zoals ons elftal of een peloton fietsers?

Doe eens een teamanalogie of laat je team meten! Dan krijg je antwoord op vragen als: gedraagt ons team zich precies zo als de manager? En klaart het team de klus vanuit verschillende competenties? Een band als UB40 laat ons nog steeds swingen: red, red wine … Ieder lid van de band maakt muziek op zijn eigen manier, met zijn eigen muziekinstrument – maar wel met één doel.

Teamanalogie … enkele toetsvragen

Cartoon1-Dornasol_web

 

Over de teamsamenstelling: hoeveel collega’s van je totale team lijken op jou, praten als jij en kunnen hetzelfde als jij?

Over de zendtijd: krijgt de jongste collega zendtijd en luisteren we naar hem? (Benedictijnenregel hoofstuk 3 no.3 http://www.intratext.com/IXT/DUT0023/_P4.HTM)

Over respect: hoe vaak spelen we de bal naar elkaar? Kijk hoe een voetbalteam werkt!

Over competentie: heb je een competentiepalet in je team?

Over humor: hoe vaak wordt er gelachen – echt gelachen, dus niet uitgelachen en gepest?

Meten is weten. Zeg je vaak ‘ja’ op de vragen over teamanalogie? Dat maakt mij gelukkig. Je draagt hiermee namelijk bij aan een gelukkig team, dat misschien wel 40 uur per week samenwerkt. Kostbare tijd. Twijfel je bij het beantwoorden van de toetsvragen, of is je antwoord negatief? Dan is het tijd voor zelfreflectie. Maak dan het verschil door kleine stappen.

Kleine stappen, groot verschil

Observeer jezelf en het team onregelmatig met een onderzoekersoog. Doe dit gedurende twee maanden. Open en met verbazing. Doordat je observeert, ben je vaker op de werkvloer. Gebruik je tijd dan meteen nuttig en stel je collega’s of medewerkers vragen. Voorbeelden van vragen zie je hierboven. Vind je dit leuk, beweeg je dan wat meer mee in de groep. Prikkel je groep met de vragen waar ik het net over had, de vragen over teamanalogie. Is dit niet ‘your piece of cake’? Geen man overboord: bespreek je waarneming dan met een professional. Intern of extern. Maar blijf altijd committed aan je collega’s.

En voer kleine veranderingen door. Bijvoorbeeld met een jongleersessie tijdens het werkoverleg, waarbij je de bal overspeelt naar de ander. Of ga eens chatten over de dilemma’s die spelen tijdens het werkoverleg.

Resultaat

  • Je weet hoe je ‘bandleden’ zich gedragen en kunt meer dan denken in functies: je denkt in competenties.
  • Je kunt actiever anticiperen en je functioneringsgesprekken leuker maken.
  • Je maakt van je team van medewerkers een team van samenwerkende professionals.

 Kortom: je gaat duurzaam samenwerken en vormt een eigen UB40

Een winnend elftal, een band, een groep vogels die overvliegt om te overwinteren: welke groep je ook observeert, de magie van samenwerkende teamleden is waardering voor elkaars competentie en de durf om te communiceren. Je bereikt dat met observatie en het zetten van kleine stappen. Pas dan wordt het een uitdaging, omdat je er een automatisme van wilt maken. Kies daarom voor een simpele start!

 

Benedicta, lightens up your horizon

www.dornasol.nl

One Comment so far:

  1. Lonneke jansen schreef:

    Heerlijk om te lezen! Heel erg leuk om hier mee aan de slag te gaan. Het is zo belangrijk, maar in alle hectiek wordt het team en alles wat jij beschrijft, nog wel eens vergeten. Ik zet het weer op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *